Glosar raliuri marți, 12 mai 2009

Raliu – competitie auto compusa din mai multe pe sectiuni de drum care se inchid circulatiei publice si pe care echipajele le parcurg in lupta contra cronometru.
Drum de macadam – drum de pamant intarit cu pietre si pietris.
Probe speciale – parcurgeri cronometrate ale acelor sectiuni de drum inchise circulatiei publice. Probele speciale se pot desfasura pe orice suprafata – asfalt, macadam, noroi, zapada, gheata etc. in orice anotimp, atat pe lumina cat si pe inturneric.
Probe superspeciale (sau probe speciale pentru spectatori) – probe speciale ce se desfasoara in zone populate, pentru public.
Sectiuni de legatura – portiuni de drum ce se parcurg in trafic normal respectand regulile de circulatie pt. a ajunge la traseele probelor speciale
Shakedown – parcurgeri cronometrate ale unei sectiuni de drum pt. antrenament, testarea si setarea masinilor.
Echipajele din masini sunt formate din pilot si copilot
Masinile
din Campionatul National de Raliuri sunt masini bazate pe masini de strada dar pregatite exclusiv pentru curse si se impart in mai multe categorii in functie de cilindree si specificatii. O clasa populara este cea N4 in care se incadreaza masini cu tractiune integrala si motoare turbo de aproximativ 300 CP. Masinile de grupa H pot depasi aceasta putere. De asemenea participa masini cu tractiune pe o singura punte.

0 comentarii: